fredag, maj 12, 2006

Trädgårdsdrömmar

Huruvida Erik och jag har gröna fingrar eller ej visste vi egentligen inte när vi för snart ett år sedan flyttade in i huset. Såhär ett år senare kan vi konstatera följande:

1. Trädgården med sina 700 kvm är alldeles lagom stor för oss.

2. Tidigare ägare har inte haft så stort intresse för den men har tack och lov haft vett att sköta gräsmattan noga. Alltså är mängden mossa ganska obefintlig.

Vi har även insett att:

3. På grund av ointresset hos dem som bodde här innan finns det inte så mycket i trädgården mer än ett antal bortglömda land och några fruktträd vilket innebär att det är fritt fram för oss att sätta vår egen prägel på den. Kul!
4. Jag faktiskt inte har klippt gräsmattan en endaste gång. Erik tyckte förra sommaren att bebisen skulle slippa alla avgaser och min uppgift blev därför rensning av rabatter vilket utfördes sittandes på rumpan i dessa med magen i vädret.
5. Filip kommer att älska den nästa sommar när han kan fixa i den fina lekstugan, gunga i gungorna och leka i sandlådan. Saker som härligt nog redan finns här!

Förra året ägnades mesta tiden här hemma åt att fixa och renovera inne i huset men i år har vi gett oss sjutton på att göra i ordning ute. Vi är båda envisa och vetgiriga och nu ska vi minsann ordna till en härlig men lättskött trädgård som inte får kosta för mycket. Hmm, frågan är bara var vi ska börja och vilka växter som klarar mycket skugga och vilka som dör om de inte får sol…

Lösningen på dessa frågor blev att vi häromkvällen tillbringade två timmar på en handelsträdgård i närheten där vi hade bokat på oss en trädgårdsplanering. Mycket lärorikt och riktigt trevligt. Jättebilligt vet jag inte om det blir men Rom byggdes ju inte på en dag så i år börjar vi i liten skala. Längst ner i trädgården blir det en bärhörna med fläder, krusbär, hallon och rabarber. Strax bredvid ska vi ha ett mindre trädgårdsland med plats för morötter och rädisor och i det ovanliga smala landet uppe på altanen tyckte tjejen som hjälpte oss att vi skulle sätta några ursnygga gröna växter som tydligen inte ska locka till sig så mycket ogräs. Visst låter det bra?

I morgon ska vi åka tillbaka och handla på oss detta och sedan åker planteringsvantarna på.