tisdag, augusti 22, 2006

En 9-månadersbebis i 9 punkter

1 – En babblande, bubblande, snattrande, pruttande, mumlande liten mun som låter dagarna i ända. Sista veckan har det blivit många skratt då han i tid och otid har börjat mumla ordet gottigottigotti med mjuk röst. Häromkvällen vid amningen innan han skulle somna satte han sig plötsligt upp, tittade på Erik och sa gottigotti innan han kastade sig huvudstupa på mig och fortsatte snutta. I går sa han gottigotti efter varje sked mat och senare på dagen, under en fikaträff med några andra mammor, drog han ut mitt linne, stack ner huvudet och sa gottigotti… Även om han är för liten för att förstå innebörden så är det helt klart att han i alla fall förknippar ordet med något positivt!

2 – Två stora, knallblå, nyfikna ögon. Nästan alltid glittrande och fyllda av bus, när de inte fylls med de där krokodiltårarna som lätt svämmar över när mamma eller pappa försvinner för långt utom synhåll vill säga.

3 – Tre klädbyten per dag blir det oftast. Nya kläder på morgonen, nya igen efter lunch när de första har blivit nerkräkta efter den hisnande snabba ålningsturen som alltid kommer lite väl tätt inpå maten, och så till sist – pyjamasen, såvida det inte har råkat bli ännu en kreation någon gång under eftermiddagen.

4 – Fyra gånger varje natt vaknar lilleman (minst!), alldeles förtvivlat ledsen och skräckslagen, med stängda ögon och helt omöjlig att få kontakt med. Det enda som hjälper är snuttande och då dröjer det oftast inte mer än en minut förrän han sover igen. Tips för att komma ur detta mottages tacksamt…

5 – Fem hela rån fick han tag i när Erik i helgen bjöd på rån direkt ur burken i stället för att ge honom en bit i taget. Han gav oss en snabb och förvånad blick innan han högg in på alla – samtidigt. Vilken lycka! (Kolla minen - "är det här verkligen SANT"?)


6 – Sex blöjbyten om dagen brukar vi hinna med. Det som tidigare alltid har varit en mysig, lugn stund liknar nuförtiden mest en brottningsmatch där vi trycker ner en viss lite herre som far som en jojo, än hit, än dit, än upp i brygga, än över på mage med den lilla minirumpan i vädret. Byt blöja på det hållet den som kan.

7 – SJU tänder har han nu. Holy Jesus! Tandborstningen är bland det roligaste Filip vet (kanske för att tandkrämen är så god att slicka i sig), och bland det svåraste vi vet när han mest kniper ihop munnen så hårt han kan.

8 – Åtta gånger på raken är ett minimum när det gället att läsa tittutboken. Absoluta favoriten just nu, särskilt sedan han lärt sig att själv lyfta på tittutflikarna. I morgon måste jag dock tejpa dit två av de fem flikarna som har råkat ut för väl hård behandling.

9 – Nio månader blir Filip i dag. Vår charmiga lilla kille som bara blir gosigare för varje dag som går. Livet leker verkligen för honom nu. Han strålar som en liten sol (när vi är nära då!) och överöser oss med kramar och drypande blöta pussar. Även fast man nu inte hinner särskilt mycket annat här hemma på dagarna än att fara efter lilleman så gör det inget. Man får ju tillbringa all tid med honom. Och bättre kan det helt enkelt inte bli!