Lucka 20 – Frallor fyller frysen…
Nu är vår frys som en sådan där riktig Kalle Anka-frys. Ni vet en där dörren liksom buktar utåt för att den är så full - i vårt fall just nu till stor del av frallor. Men utbuktningen lär bli kortvarig. Jag misstänker att dörren redan på julaftons kväll snarare kommer bukta inåt i stället…
Hursom – får jag härmed lov att presentera världens kanske enklaste recept på frallor? Gör dem antingen alldeles ljusa med bara vetemjöl, eller byt annars gärna ut 3-4 dl av vetemjölet mot rågsikt eller grahamsmjöl för en lite grövre variant. Offra 1 timma och 20 minuter i tid och vips, så har du en bänk full av rykande färska frallor som sprider en sådan där underbar doft av hemtrevnad i huset…
Frallor (ca 20 st)
4 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
1 tsk salt
50 g jäst
8-10 dl vetemjöl
Gör så här:
Häll vatten, olja och salt i en bunke och smula i jästen. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den släpper skålen. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Knåda degen smidig och rulla därefter ut bullar som ska jäsa på plåt i ca 30-40 minuter. Grädda i 250 grader i mitten av ugnen 5-10 minuter. Pensla med kallt vatten direkt efter gräddningen för att bevara den mjuka ytan. Låt svalna på galler under bakduk.
Hursom – får jag härmed lov att presentera världens kanske enklaste recept på frallor? Gör dem antingen alldeles ljusa med bara vetemjöl, eller byt annars gärna ut 3-4 dl av vetemjölet mot rågsikt eller grahamsmjöl för en lite grövre variant. Offra 1 timma och 20 minuter i tid och vips, så har du en bänk full av rykande färska frallor som sprider en sådan där underbar doft av hemtrevnad i huset…
Frallor (ca 20 st)
4 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
1 tsk salt
50 g jäst
8-10 dl vetemjöl
Gör så här:
Häll vatten, olja och salt i en bunke och smula i jästen. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den släpper skålen. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Knåda degen smidig och rulla därefter ut bullar som ska jäsa på plåt i ca 30-40 minuter. Grädda i 250 grader i mitten av ugnen 5-10 minuter. Pensla med kallt vatten direkt efter gräddningen för att bevara den mjuka ytan. Låt svalna på galler under bakduk.
1 Comments:
Ett jättebra recept på frallor
Inget krångel där inte
Nu luktar huset gott avnybakt
Skicka en kommentar
<< Home