onsdag, mars 28, 2007

Bobo är bäst

Jag hade tänkt berätta om Bobo för flera dagar sedan men när jag skulle fota böckerna var plötsligt ”Bobo handlar” spårlöst försvunnen. Det är mycket som försvinner här hemma nu för tiden. En viss liten buse älskar att plocka saker fram och tillbaka och däremellan ställa dem på nya platser. Hetaste gömstället är tvättmaskinen där vi hittat allt från min mobil och Filips sko, till tevedosan och min sko. Men inte Boboboken. För den visade sig ligga längst ner i kylskåpet med en gurka ovanpå sig. Och på gurkan satt hans gosedjursgroda Froggy. Vilken rackarunge…

Detta var en (återigen) lång parentes. Till ämnet:
Många är de leksaker som är poppis en dag för att sedan ha ersatts av en ny favorit dagen därpå. Men med böcker är det en helt annan sak. Helt klart favoritsysselsättningen - att bläddra i, läsa högt för oss ur, oftast både upp och ner och bak och fram, bita i eller helt enkelt bara bära omkring på. Alla böcker är bra men pekböckerna om den gulliga kaninen Bobo är bäst. Filip fullkomligen älskar dem. Det var den första bok han som ganska liten visade intresse för, ber man honom hämta en bok kommer han alltid balanserandes med så många Bobo-böcker han kunnat hitta och föreslår vi att vi ska läsa en bok, ja då väljer han förstås favoriten. Undrar vad det är som lockar så med dem? Egentligen är de ju som de flesta böcker för små barn. Men kanske är just dessa extra greppvänliga, färgglada och fina med en mysig bild på varje sida.

Och så handlar de ju om vardagliga saker. Har vi varit och handlat så kan vi på kvällen se om Bobo har handlat samma saker som vi, har vi varit i lekparken så kan vi se vad Bobo brukar göra i lekparken och när vi läser ”Hemma hos Bobo” så kan vi samtidigt som vi tittar på Bobos stol och Bobos tavla leta efter Filips stol och Filips tavla. Nu har han dessutom hört dem så många hundra gånger att han i vissa kan lite av ordningen. När vi till exempel ska till att vända blad efter att Bobo har handlat sitt ägg så kan det hända att Filip skiner upp och smackar med munnen, redan innan han sett glassen som kommer på nästa sida.

På andra plats i bokhyllan kommer absolut djurböckerna där särskilt de där man kan känna på lammets päls, klappa lena fölet och killa näsan med den duniga fågeln fascinerar mest. Böcker är verkligen mysigt och jag hoppas så att intresset ska bestå.

Och så måste jag ju till sist rekommendera böckerna om Bobo. Skarpt.

1 Comments:

Blogger Mr Marpe said...

Inte så konstigt kanske. Bobo gillar ju gurka.
"Vrid ringarna till max, så de bildar ordet flax"

fredag, mars 30, 2007 3:31:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home