lördag, mars 17, 2007

Tema Nya recept – fredag

Min urballade temavecka fortsätter – med fredagens rätt på lördagen… *hötter med fingret åt mig själv*

Denna rätt har ett namn som man hela tiden glömmer. ”Den där sydafrikanska köttfärsgratängen med russin” säger vi i stället. Och nej, jag skrev inte fel. Den innehåller faktiskt russin! Märklig brytning till en början men det blev bättre och bättre ju mer man åt. Tycker man inte om de små bruna är de ju annars lätta att peta bort. Någon som inte petade bort ett enda var Filip som i stället med stor förtjusning utbrast ”Ä DÄÄÄÄÄÄÄÄÄ?” med högsta röstvolym när han såg vad som gömde sig i köttfärsen. ”Gottgott mitt i maten, mamma och pappa är ju bara för bra”, tänkte han säkert och skyndade sig att med ivriga fingrar kvickt leta rätt på alla russin så de inte skulle försvinna.

Babootie
600 g blandfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
1/2 tsk cayennepeppar
1 dl russin
1 tsk salt

2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk curry
1 dl flagad mandel
smör till stekning
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Skala och hacka lök och vitlök. Smält 2 msk smör i en stekpanna. Lägg i löken och strö över sockret. Stek tills löken är mjuk och gyllenbrun. Blanda den stekta löken med färsen och bryn detta. Tillsätt cayennepeppar, russin och salt. Fördela och tryck ut färsen i en ugnssäker form, ca 20 cm i diameter.

Blanda mjölk, ägg och curry. Vispa lätt. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över färsen. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Strö på mandeln efter halva tiden.

Servera gärna tillsammans med mangoyoghurt och basmatiris.

Mangoyoghurt
1/2 paket fryst tärnad mango(tinad)
2 dl matyoghurt
2 msk hackad färsk mynta
1/2 krm salt