tisdag, maj 08, 2007

Ljuvliga rabarber…

Tänk er späda rabarber tillsammans med knallröda jordgubbar. Syrligt möter sött. Över detta ett tjockt lager smuldeg med mycket havregryn som gör den extra krispig.

Det är något visst med just rabarber. Kanske för att de finns att hämta bara några meter ut i trädgården, kanske för att de finns där så tidigt på året. Underbart gott är det i alla fall, i alla dess former. Kräm och saft är gott men den här smulpajen är svårslagen. Premiärbakades i söndags men missades då med kameran. Åt just upp den sista biten för att precis efter sista tuggan ha glömt att föreviga den – igen. Lånar därför en bild från Arla. Här kommer receptet på en riktig favorit:

Smulpaj med rabarber och jordgubbar
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2–3 msk strösocker
100 g smör

Fyllning:
3–4 rabarberstjälkar
ca 1/2 liter jordgubbar
3/4 dl strösocker
1 msk potatismjöl
1/2 tsk malen ingefära eller 2 tsk riven färsk ingefära (brukar jag hoppa över då det inte är favoritkryddan)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Ansa och skär rabarberstjälkarna i 2 cm stora bitar. Varva rabarber och jordgubbar i en ugnssäker form. Blanda socker, potatismjöl och ingefära och strö det över. Fördela smuldegen över fyllningen och grädda mitt i ugnen 15-20 min.

Servera med glass eller vaniljsås. Himmelskt gott!

2 Comments:

Blogger Snäckan said...

Rabarber och jordgubbar gifter sig verkligen väl. Testade ett nytt recept från arla sist och det blev också riktigt smarrigt!

onsdag, maj 09, 2007 4:44:00 em  
Blogger Anna said...

Ja, det är lika lyckat som jordgubbar med grädde och lite riven lime på sommaren - också en grym mix!

torsdag, maj 10, 2007 8:04:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home