söndag, juli 22, 2007

Stockholm

Våra fyra dagar i huvudstaden gick alltför fort! Hade kunnat stanna minst lika länge till då utbudet av allt man kan göra - och äta - ju är gigantiskt... Underbara dagar hade vi i alla fall, fyllda med allt vi önskat. Tur för mig att jag är naturligt tjock om magen just nu med tanke på allt gott vi stoppat i oss. Det problemet behöver jag ju faktiskt inte ta tag i förrän till nyår :)

Enda gången himlen öppnade sig och regnet öste ner var när vi precis hade gått Skansen runt och till sist bänkade oss längst bak framför allsångsscenen, annars var till och med vädergudarna på vår sida. För att inte tala om shoppinggudarna. Holy Moses vad mycket kul vi har hittat! Historien om vår Stockholmsresa kommer här:

Stannar för morgonfika strax utanför Norrköping. Och märk väl ordet "morgonfika", för ja, vi kom faktiskt i väg före halv åtta även om det var på håret. Filip är i sitt esse i bilen och mumlar och bubblar om "mester" och "Ada". Kompisen Adam har varit på semester ett par veckor och Filip tror nu att vi ska träffa honom eftersom vi också ska på semester... Lilla gubben - inte lätt att förstå allt även om en 1 1/2-åring förstår bra mycket.

Färden går sedan förbi Stockholm och mot Barkarby där vi alltid inleder våra Stockholmstripper. Hittar massor, bland annat en brun manchesterkavaj till Filip på PO.P - för 50 kronor! Mamma Anna svävar på moln... Fyndar också en brun vaxduk med stora, vita prickar till köksbordet som ska få agera skydd mot höstruskiga dagars ritpyssel. Filips nya matskål är redan en favorit. Barbapappa (Barbappa) har blivit väldigt poppis och Filip sitter nu och räknar "blupparna" på matskålens kant när han äter; ett, ett, ett, ett, ett =) Och så hittar Erik de där praktiska skorna han länge letat efter. Praktiska oömma uteskor som tål att bli blöta. Nöjd familj styr sedan kosan mot stan och hotellet.

Granne med Skansen och Gröna Lund på mysiga Djurgården har vi bott. Perfekt läge och ett kanonhotell för barnfamiljer med närhet till allt. Filip finner sig snabbt till rätta och springer som en tok i de långa korridorerna. Många är dessutom de flaskor vi fångat med lyra, som lillskrutt glatt plockat ut från den för småväxta personer perfekt placerade minibaren på rummet. Den absoluta höjdpunkten av själva hotellvistelsen visar sig dock bli frukostarna. Tänk vilken lycka för en liten frukostälskare att få frossa i så mycket godsaker, och tänk vilken lycka för den lille frukostälskarens frukostälskande föräldrar. Både att själva få plocka på så mycket gott på sina tallrikar och dessutom äta allt i lugn och ro. Vi kom snabbt på att små bitar av färsk och torkad frukt är ett strålande tidsfördriv för en liten minimänniska!

Den soliga måndagkvällen tillbringas sedan på ett folkmyllrande Gröna Lund och Filips ögon antar en storlek de tidigare aldrig haft. Han är så förtjust över allt att han knappt får fram ett ljud utan pekfingret bara viftar fram och tillbaka.

Filip åker sitt livs första attraktioner. När han tar plats i en röd Farfars bil vet lyckan inga gränser. Är faktiskt extra generös i dag och bjuder på en bild av en fartfylld och gapflabbande mamma (!). Hajar ni hur fort Farfars bilar går? Av både det suddiga kortet och min frisyr att döma ser det ut som att vi precis tagit kurvan i 100 knyck ;) Eller är det månne så att det bara är mitt ynkliga hårsvall som reagerar så häftigt på en vindpust? Och kommer magen fastna bakom ratten så jag inte kommer av när vi åkt klart? Frågorna är och var många men kul hade vi i alla fall. Och av kom vi också. En med kepsen på sné och en med håret stående rakt bakåt ;)


Tisdagen inleds med en rejäl shoppingtur på stan. Bara att få strosa runt på ställen som Lagerhaus och Granit får mig nästan att hoppa av lycka. På eftermiddagen vandrar vi runt ett soligt och varmt Skansen. Innan vi beger oss hemåt brakar regnvädret lös men vi stannar ändå till och lyssnar en stund på allsången. Lika kul som Filip först tycker det är att mysa under regnskyddet med hörlurarna på plats, lika trist blir det efter en stund att inte se något annat än en massa fötter. Sista halvtimmen får surra på teven och Filip dricker sin välling till tonerna av Markoolio.



Nästa dag står båt på schemat. En tur till Vaxholm blir det och det blåser så man nästan tappar andan. I ett mysigt centrum med en massa små mysiga inredningsbutiker trängs vi med drösvis av turister. Vid matdags flyr vi ner mot hamnen där vi mumsar gigantisk räkmacka och strömming med potatismos. Inredningsbutiken Magasinet, inhyst i en otroligt charmig lokal sålde bland mycket annat dessa härligt färgglada cyklar.


Vi gör oss redo för vår sista dag i storstan och den ska tillbringas på söder. Vi lämnar hotellet efter frukost och Filip vinkar åt rummet och säger nä-ä. Vill inte åka hem när vi frågar utan fortsätta vara på ”mester”. På söder hittar vi en massa mysiga barnbutiker och springer även på en riktigt härlig retrobutik, retro.etc, på Folkungagatan. Hemsida med webbshop skulle snart öppna så håll utkik! Underbara prylar att titta på och även en del att drömma om.

Påbörjar hemfärden vid läggdags för Filip och det dröjer inte länge förrän en liten trött en sover gott. Efter en liten stund sätter han sig tvärt upp, spikrak i ryggen och med uppspärrade ögon. ”Ygpla, ygpla”, säger han och kör runt med handen i luften innan han lika snabbt lutar sig tillbaka och sover vidare. ”Flygplan, flygplan”, var det han sa. Jag tror lillskrutt har fått intryck så det räcker för en månad! En underbar tripp tog där sitt slut och vi längtar redan till nästa gång vi sätter fötterna i Stockholm.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Åhhh jag ser att ni har hittat många av mina favvoställen! Bra gjort! ;)
Bodde ni på Scandic Hasselbacken?! (jag jobbar på ett annat Scandic nämligen...)
Den bruna kavajen för 50,- på Po.P har Emilia med... men den vi har är astrång i ärmarna
och därför var den så billig... var er det med?
Vaxholm är vår favorit på sommaren och på just Magasinet brukar vi äta lunch :)
Såg ni barnbutiken, Little Me, med VillerValla, Fornarina, Katvig mm?
Fin bild på dig o F i Farfarsbilen! Lät som en underbar resa!
Ha det så bra! /kram Anna & Emilia

söndag, juli 22, 2007 11:54:00 em  
Blogger Isabelle said...

Wow vilken stockholmsresa! Jag blir lite avis att ni hann med så mycket, för oss blev det ju bara äta äta och shoppa shoppa shoppa. Låter som ni har haft en alldeles perfekt minisemester! Längtar till Theo följer med oss på en sån! Och vad duktiga ni varit på fota! Jättefina bilder! Gillade speciellt bilden på Pappa med ballongen för ansiktet *fniss*, hade han beordrat dig att ta just den bilden? :-) Kramar från oss!

tisdag, juli 24, 2007 7:30:00 em  
Blogger Anna said...

anna & emilia - Ja, och TACK för alla dina tips! Tack vare dem gjorde vi vår dag på söder där vi inte har gått på stan tidigare och gud, så mysigt det var!
Ja, vi bodde på Hasselbacken och var helnöjda!
Po.P-kavajen var samma för oss men vi provade ett par stycken och hittade till sist en som var helt ok. Trängre än vanligt men armarna har ändå lite plats över =)
Ja, gissa om vi var på Little Me på Vaxholm! Man kan säga att jag nästintill störtade affären när jag såg Villervalla i skylten ;)

Tack, vad du är snäll (även om det mest är mitt hår man ser :) )
Kram på er!

isabelle - Fast du, äta och shoppa är väl bland det bästa man kan göra! Och Gröna Lund och Skansen hade ju varit taskigt att gå på utan Theo =)

Ja, massor av bilder blev det fast inga sådana där riktigt kalasbra tyvärr...kanske var det den gråmulna himlens fel? Jag gillar också bilden av Filip, ballongen och skymd pappa. Ett sant ögonblick är fångat - den där kyckligen hade en förmåga att alltid sitta framför något av våra ansikten när vi försökte titta på varann ;)

Hoppas allt är bra med de nygifta!
Stor kram!

onsdag, juli 25, 2007 5:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Oj vad mysigt det lät! Och superduperkul att få se fina mamma Anna på bild :-) Mer sånt!

Vi älskar också Retro-butiken, har köpt fina presentpapper och ramat in till tavlor där.

Nästa gång ni är i Stockholm får ni ta en sväng förbi oss :-)

Stor kram!

fredag, juli 27, 2007 12:11:00 em  
Blogger Anna said...

sandra - Äsch, hade de presentpapper också? De missade vi :(

Det skulle faktiskt vara jättekul att ses över en fika en annan gång! (detsamma till er om ni har vägarna förbi Jönköping :)) Funderade faktiskt när vi var där på om jag skulle känna igen dig i verkligheten om jag hade sett dig!

Hoppas du mår bättre och att din tuffa arbetsvecka är "snäll" mot dig!
Stor kram!

måndag, juli 30, 2007 10:49:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home